12 db táskához:
- 60 dkg liszt
- 11 dkg cukor
- csipet só
- 2 dkg tejpor
- 4 teáskanál porélesztő
- 1 tojás
- 3 dl víz
- 6 dkg vaj
Töltelék:
- 4 db nagy alma
- 15 dkg cukor vagy méz ízlés szerinti mennyiségben
- csipet só
- 110 ml víz
- 1 evőkanál citromlé
- 4 dkg étkezési keményítő
- 40 ml víz
- 2 dkg vaj
A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. Egy bögrében villával összekeverjük a szobahőmérsékletű vizet a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha vajat, és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Folpackkal letakarjuk, majd 50-60 percig kelesztjük, ezalatt a tészta kb. duplájára növekszik. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, valamint a citromlével együtt, és felforraljuk. Egy kis csészében csomómentesre keverjük a keményítőt a 4 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat, amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük. Ezután egyenként kb. 12 × 14 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel. Az egyben maradt részt ráhajtjuk a töltelékre,
majd még egyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre. Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A műveletet megismételjük mindegyik tésztagombóccal.
A tepsin egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük, és amint egy tepsi megtelt, lazán takarjuk le folpackkal, így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat, kb. 45 perc alatt. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. A tésztát megkenhetjük tojással a sütés előtt, kristálycukorral megszórhatjuk és 12-15 perc alatt készre sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!