A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 25 dkg sütőmargarin
- 2 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl tejföl
- csipet só
A töltelékhez:
- 2 kg alma
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
A megszóráshoz:
- 15 dkg darált keksz vagy morzsa
A megkenéshez:
- tej
A töltelékhez lereszeljük az almát, majd a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal addig pároljuk, amíg a leve elpárolog. Ízesítjük mézzel, citromlével és hűlni hagyjuk. A tésztához a liszttel összemorzsoljuk a margarint, és a többi hozzávalóval együtt jó rugalmas tésztát gyúrunk, melyet fél órát hűtőben pihentetünk.
A tésztát két részre osztjuk, felét egy közepes tepsibe nyújtjuk, majd megszórjuk a darált keksszel vagy morzsával. A tölteléket elkenjük rajta, majd a tészta másik felével beborítjuk. Sűrűn megszurkáljuk villával, tejjel megkenjük a tetejét és 200°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
A maradék tésztából most lekváros linzerkarikákat készítettem.
Czine Zsuzsanna receptje.