A tésztához:
- 25 dkg margarin, vagy vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tojássárgája (+ 1 sárgája a kenéshez)
- 40 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 csomag sütőpor
- 1-2 evőkanál tejföl (20 %-os)
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 1-2 evőkanál kekszmorzsa, vagy zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 3-4 kávéskanál fahéj
- 10 dkg vaj
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ráöntjük a citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, majd az olvasztott vajon addig pároljuk, míg elfő a leve. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Összeállítjuk a tésztát. A lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor morzsássá dolgoztuk, akkor adjuk hozzá a többi alapanyagot. Az egészet alaposan összegyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. A tészta egyik felét közepes tepsi méretűre nyújtjuk, és a kikent tepsibe rakjuk. Megszórjuk a kekszmorzsával, és elsimítjuk rajta az almatölteléket. A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd befedjük vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk, és a tojássárgájával lekenjük. Előmelegített, 180°C-os sütőben szép aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Boribonka receptje.