Tészta:
- 45 dkg liszt
- 18 dkg zsír (ettől jó omlós a tészta)
- 1 tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 sütőpor
- tejföl
- margarin a tepsi kenéséhez
Töltelék:
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1-2 reszelt alma
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- meggylekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kétfelé vesszük, egy nagyobb és egy kisebb részre. A nagyobbik részt kinyújtjuk, margarinnal kikent tepsibe fektetjük, és a tésztát jó vastagon megkenjük meggylekvárral (kb. 3-4 dl). A töltelékhez való anyagokat összekeverjük, ha nagyon száraz, 1-2 kanál tejet tehetünk bele. A keveréket szétterítjük a lekváros tésztán. A tészta kisebbik részét kinyújtjuk, derelyevágóval csíkokra vágjuk, és rács alakban rátesszük a mákos töltelékre. Közepesen forró sütőben addig sütjük, míg kicsit pirosodni kezd a tetején a tészta.
Petrás Zsuzsanna receptje.