Tésztához:
- 45 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- annyi tej, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk
Krémhez:
- 3 tojássárgája
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál liszt
- 0,5 dl tej
Ebből sűrű krémet főzünk, és melegen hozzáadjuk a 6 tojásfehérjéből vert habot. Amíg hűl, 25 dkg margarint 20-25 dkg porcukorral habosra kikeverünk, majd összekeverjük a kihűlt, főzött krémmel. 2,5 kg almát meghámozunk, lereszelünk, és 25 dkg cukorral, ízlés szerinti fahéjjal megdinszteljük.
A tésztához valókból 3 lapot sütünk. Az alsó lapra rákenjük a kihűlt almát, ráhelyezzük a következő lapot, amire a krémet simítjuk, majd beborítjuk az utolsó lappal. Hideg helyre (de nem hűtőbe) tesszük, és másnap fogyasztás előtt porcukorral megszórva, négyzet alakúra vágva kínáljuk.
Arra vigyázni kell, hogy a krémhez forrón, a tűzről levéve kell a tojáshabot belekeverni, minden más hozzávaló felhasználása hidegen történjen. Az alma savanyú legyen, így finomabb. Fogyasztás előtt egy nappal kell összeállítani. Megéri a fáradtságot, mert nagyon finom, és kiadós.
Kuczik Bertalanné receptje.