Tészta:
- 300 g liszt
- 170 g vaj/margarin – szoba hőmérsékletű
- 70 g porcukor
- 3 tojássárgája
- 5 g sütőpor
Diós réteg:
- 250 g darált dió
- 50 g porcukor
- 200 ml forró tej
- 300 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Almás réteg:
- 10 db közepes alma
- 2 evőkanál citromlé
- 1 cs. vanília ízű pudingpor
Tetejére:
- 200 ml habtejszín
- olvasztott csoki /elhagyható/
A sütőporral átszitált lisztet egy tálba öntjük, és a szoba hőmérsékletű vajjal, a porcukorral összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombóccá formáljuk és a tésztát folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. Közben a darált diót a porcukorral összekeverjük, leöntjük a forró tejjel és lefedve hűlni hagyjuk. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha lédús az almánk, enyhén nyomkodjuk ki, ha nem sok levet enged, akkor kb. 1 dl-nyit vegyünk ki belőle és tegyük félre. Az almát a citromlével együtt tegyük egy lábasba és kb. 10 perc alatt pároljuk meg, még az alma meglágyul. A pudingport a félretett almalével oldjuk fel, öntsük az almára, még 1 percig forraljuk.
Vegyük le a tűzről és 1×-2× megkavarva hagyjuk kihűlni. A tésztát kivesszük a hűtőből, és sütőpapíron tepsi méretűre /25×35 cm/ nyújtjuk, átemeljük a tepsibe. 175 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, vigyázva, hogy ne süssük túl. Ha megsült, a sütőpapírról levesszük és ezt is hagyjuk kihűlni.
Ha minden kihűlt, összerakjuk a süteményt. A tésztán egyenletesen elsimítjuk a kihűlt almát. 300 ml habtejszínt a habfixálóval keményre felverünk, beleforgatjuk a dióba, egyneművé keverjük és az almát befedjük a diós habbal. Felverjük a 200 ml tejszínt /ezt már nem kell nagyon keményre/, és a sütemény tetején elsimítjuk. Olvasztott csokival, vagy ízlés szerint díszítjük.
TIPP:
A diós hab nem lesz kemény, kellemesen lágy marad, de ha stabilabbnak szeretnénk, vagy lágynak ítélnénk meg, úgy 10 g zselatint 0,5 dl vízben feloldva keverhetünk hozzá.Az almák sem egyformák. Amennyiben cukrot kíván, mert túl savanyú, akkor azt még akkor adjuk hozzá, mielőtt feltesszük párolódni, és úgy nyomkodjuk ki. Ha mégis sok levet engedne, akkor 2 csomag pudinggal sűrítsük.
Gál Hedvig receptje.