Tészta:
- 35 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- kevés tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
Töltelék:
- 15 dkg cérnametélt – ezt sós vízben kifőzzük, és alaposan lecsöpögtetjük
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tejföl
- 4 tojássárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- 5-10 dkg mazsola
Meggymártás:
- 2 dl víz
- 2 dl meggylé
- pár szem szegfűszeg
- ízlés szerint cukor
- 1/2 üveg magozott meggy
- 1 evőkanál liszt
A tésztához a liszttel összekeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit.
A töltelékhez a túrót a tejföllel, a cukrokkal, tojássárgákkal, vajjal, reszelt citromhéjjal, vízben megáztatott, lecsepegtetett mazsolával jól összekeverjük. A 6 tojásfehérjét, amit habnak felvertünk, óvatosan beleforgatjuk. Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben lévő tésztalapra terítjük. Ráborítjuk a másik kinyújtott tésztalapot, a tetejét villával megszurkáljuk, és szép világosra sütjük. Porcukorral meghintve, meggymártással tálaltam.
A meggymártáshoz 2 dl vízben és 2 dl meggylében, pár szem szegfűszeggel, cukorral (ízlés szerint) felteszünk főni 1/2 üveg kimagozott meggyet. Puhára főzzük, kipürésítjük, 1 evőkanál liszttel behabarjuk. Kellő sűrűségűre összeforraljuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!