Piskótát a legkönnyebb és a legnehezebb sütni. Könnyű, mert hamar összedobható, kevés hozzávalóból. Nehéz, mert könnyen összeesik. Megelőzhetjük, ha betartjuk a szabályokat:
- csak friss tojást használjunk (amelyiknek nem folyik szét a sárgája)
- használjunk rétes lisztet és porcukrot hozzá
- a sárgáját fehéredésig verjük, ami robotgéppel 15 perc, ezalatt 3-4-szeresére növekszik a térfogata
- a tojás legyen hideg, mert így könnyebb keményre verni a habot
- a fehérjébe tegyünk egy csipet sót, és amikor már majdnem kemény, a piskótához kimért porcukorból
- tegyünk 1 evőkanállal a habba, ettől szép fényes lesz
- a lisztet MINDIG szitáljuk át, hogy levegős legyen
- óvatosan, alulról fölfelé forgassuk össze a tésztát
- ha készre sült, ne vegyük ki, mert a hirtelen hőmérséklet változástól össze fog esni. Nyissuk résnyire a sütő ajtaját – kitámaszthatjuk egy fakanállal, ha szükséges – és így hagyjuk kihűlni.
A vizes piskóta receptje:
- 4 tojás
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg porcukor
- 8 evőkanál forró víz
- fél sütőpor
- egy citrom reszelt héja
Felverjük a tojásfehérjét 1 csipet sóval, majd a vége felé teszünk hozzá 1 ek. porcukrot. A tojás sárgáját a citromhéjjal együtt robotgéppel 15 percig verjük, közben kanalanként hozzáadjuk a forró vizet. A lisztet összekeverjük a sütőporral, átszitáljuk és a tojássárgás vízhez apránként hozzáadagoljuk, lassú, folyamatos keveréssel. Amikor egynemű, óvatosan hozzáadagoljuk a fehérje habját, vigyázzva, hogy ne törjön össze.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és egyenletesen elsimítjuk. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg az orrunkat megcsapja az illata. Általában ilyenkor már jó, de egy fogpiszkálóval végezzünk próbát. Ha nem tapad rá a tészta, nyissuk résnyire az ajtót és hagyjuk a sütőben kisülni.
Én nagyobb pogácsa szaggatóval, félhold alakban szoktam kiszaggatni.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.