- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 4 dkg étkezési keményítő
- 4 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 40 dkg sűrített tej (kb. 2 tubusos, vagy 1 konzervdobozos)
- 20 dkg négyszögletes valamilyen omlós keksz
- tejszínhab és tört grillázs a díszítéshez
A sűrített tejet – ha konzerv, akkor dobozzal együtt – annyi vízbe tesszük ami ellepi, és főzzük kb. 4-5 órát. Eközben a tejből sűrű karamellkrém lesz. Ha tubusos, akkor a tubusból befőttesüvegbe átnyomjuk, az üveget a fedelével lezárjuk és úgy tesszük vízbe főni 4-5 órára.
A vaníliakrémhez a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliával. Hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt (ha nincs, akkor 1 csomag vaníliás pudingport), mindezt elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és kis lángon folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Ha kész, levesszük a tűzről és még forrón belekeverjük a vajat.
Egy kisebb szögletes tepsit (kb. 25 × 20 cm) fóliával kibélelünk, és az alját kirakjuk keksszel úgy, hogy ne maradjon köztük hézag. Erre terítjük az időközben elkészült és már majdnem kihűlt karamellkrémet, amit befedünk még egy réteg keksszel. Erre jön a vaníliás krém, majd még egy réteg keksz. Alufóliával lefedjük és egy éjszakára, de legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítjük, amit összetört grillázzsal megszórunk.
Erdős Tünde receptje.