Tészta:
- 6 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 2 dkg zsemlemorzsa
- 3 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
Krém:
- 6 tojássárgája
- 25 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 25 dkg margarin
- 5-6 csepp vanília aroma
- 3 evőkanál kakaópor
Töltelék:
- 25 dkg szögletes háztartási keksz
- 3 dl tej (vagy főzött kávé)
A tetejére:
- 10 dkg tej tortabevonó csokoládé
- kevés olaj, vagy helyette ráreszelni a csokoládét
A fehérjéből kemény habot verünk, óvatosan hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a zsemlemorzsát és a sütőporral elkevert lisztet. Az így kapott masszát kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat lábasban kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a pudingport, majd a tejjel jól elkeverjük, és sűrűre főzzük. Lehűtjük, majd jól kihabosítjuk a margarinnal, végül a masszát kétfelé vesszük. Az egyik felébe beleöntjük a vanília aromát, a másik felébe pedig a kakaóport.
A tésztára rákenjük a vaníliás krémet, erre kerül egy sor tejbe, vagy kávéba áztatott háztartási keksz (nem szabad eláztatni!), ezután a kakaós krémet simítjuk rá, végül bevonjuk az olajjal megolvasztott tortabevonóval, vagy helyette ráreszeljük a csokoládét. Hűtőben néhány órát pihentetjük, másnapra nagyon finom puha lesz.
Farkasné Joó Ibolya receptje.