- 5 tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg liszt
A krémhez:
- 15 dkg Vajas íz
- 6 lap zselatin
- 5 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló
- 20 dkg mascarpone
- 8 db zöld citrom
- 2 csokor menta
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- Sütőpapírral kibélelünk egy kapcsos 26 cm-es tortaformát, és a sütőt előmelegítjük.
- A tojásokat a cukorral 7-8 perc alatt keményre verjük. A sütőporral, keményítővel elkevert lisztet átszitáljuk, majd a tojásos keverékhez adjuk. A formába öntjük és megsütjük.
- A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Felverjük a tejszínt, félidőben a habfixálót hozzáadjuk, majd a mascarponéval óvatosan összeforgatjuk.
- A limeokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük. 3-nak a héját lereszeljük, a belsejét kifilézzük. A maradék 5-nek kifacsarjuk a levét, amit a cukorral elkeverünk. A menta leveleit lecsipkedjük, néhányat a díszítéshez félreteszünk, a többit nagyon apróra vágjuk.
- A cukros lime levet felmelegítjük, a kinyomkodott zselatinlapokat beletesszük, amikor a cukor már felolvadt, és a zselatinlapokat is feloldjuk benne. Kicsit kihűtjük, majd az apróra vágott mentaleveleket beleforgatjuk a lereszelt lime-ok héjával együtt. A Rama Vajas ízt kicsit felmelegítjük, de ne olvasszuk meg! A mascarponés krémbe forgatjuk, óvatosan. Végül a zselatinos lime-levet is beleöntjük és alaposan, de óvatos mozdulatokkal elkeverjük. Dermedésig hűtőbe tesszük. (1 óra)
- A tésztát három lapra vágjuk. Tejjel meglocsoljuk a lapokat, fél órát pihentetjük. A krémmel betöltjük a lapokat, a torta oldalát is bevonjuk vele, majd a félretett lime-gerezdekkel, mentalevelekkel/-bóbitával díszítjük. Hűtőben 1 órát pihentessük tálalás előtt, de előző nap is elkészíthető.
Hajdu Beatrix receptje.
Kép forrása: Imgrum