- 75 g puha vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- csipet só
- 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
- 30 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csomag mazsola (ízlés szerint aszalt gyümölcsök is lehetnek)
- rum vagy aroma
- 1 narancs reszelt héja
Először áztassuk be a mazsolát melegített rumba, vagy meleg rumaromás vízbe. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a sót, a fahéjat, narancshéjat. Hozzákeverjük a sütőporos lisztet, végül beleforgatjuk a mazsolát is. Két kanál segítségével formáljunk halmokat sütőpapíros tepsibe. Előmelegített sütőben 180°C-on megsütjük. A sütés ideje függ attól, hogy mekkora halmokat raktunk. Lehet bele rakni apróra vágott diót, csokidarabokat is.
Ha beleöntjük a mazsola áztatásához használt rumaromás vizet is, egészen más lesz az állaga, sokkal puhább és finomabb (az alsó képen már ez a változat látható). Érdemes kipróbálni! A sütés előtt én először sütőpróbát szoktam végezni, egy darabnál megnézem, nem terül-e szét sülés közben, mert akkor még teszek hozzá lisztet.
Farkasné Joó Ibolya receptje.