Ez egy tradicionális angolszász recept, amelyet már elég régen terveztem, hogy kipróbálom, annyira szép. Az eredeti neve Red Velvet Cupcakes, és a mini tortaváltozat mellett valódi, nagyméretű tortának is szokták sütni, ami szintén egy igazán elegáns desszert. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, csak talán egy-két alapanyag nem a legáltalánosabb a hozzávalók között, viszont megéri, mert valóban különleges látványt nyújt amellett, hogy nagyon finom.
Pontosan 12 db cupcake lesz ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 60 g szobahőmérsékletű lágy vaj
- 150 g kristálycukor
- 1/4 teáskanál só
- 1 tojás
- 20 g kakaópor
- 30 ml minőségi piros ételszínező
- 15 ml vanília kivonat
- 130 ml író
- 150 g finomliszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál fehérborecet (6 %-os)
A krémsajtos cukormázhoz:
- 300 g porcukor
- 50 g szobahőmérsékletű vaj
- 1 csipet só
- 125 g natúr krémsajt
Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra. Kézi mixerrel keverjük ki könnyű habosra a vajat és a cukrot, majd keverjük hozzá a sót és a felvert tojást. Egy másik tálban keverjük össze a kakaóport, az ételszínezőt és a vaníliát, majd ezt is adjuk hozzá. Géppel dolgozzuk ki szép simára.
Szitáljuk át a lisztet, majd az íróval együtt kanalanként adagoljuk a masszához, miközben folyamatosan keverjük. Ha mindet hozzáadtuk, még 30 másodpercig a legmagasabb fokozaton keverjük tovább, hogy egy igazán könnyű, habos tésztát kapjunk. Ekkor kapcsoljuk ki a gépet, és adjuk hozzá a szódabikarbónát és a fehérborecetet, ami elkezd majd pezsegni. Keverjük újra jól ki, majd fagyiskanállal tegyünk egy-egy gombócot egy 12 db-os mély, papírkosárkákkal bélelt muffinformába. Süssük kb. 20 percig, vagyis amíg érintésre ruganyossá válik a közepe (tűpróba sem árt), majd szedjük ki rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz géppel keverjük ki az összes hozzávalót együtt jó pár percig, amíg könnyű, habos krémet kapunk. Adhatunk hozzá esetleg egy kevés tejet, ha túl sűrűnek találjuk, vagy több porcukrot, ha sűríteni akarjuk, mindenesetre kellő tartásának kell lennie ahhoz, hogy a csillagcsöves habzsákból kinyomva megtartsa a formáját. Miután a mini torták kihűltek, ízlés szerint díszítsük a mázzal, szórócukorral, stb. Én az egyiket sajtreszelőn morzsává reszeltem, hogy díszítésképpen megszórhassam vele a tetejüket.
Tudjátok, hogy ez a krémsajtos máz mennyire illik hozzá?? Hihetetlenül finom vele együtt!! 😀
Szabókiné Jung Andrea receptje.