Tészta:
- 500 g liszt
- 50 g margarin
- 50 g porcukor
- 1 tasak instant élesztő
- 5 g só
- 250 ml tej
- 2 tojássárgája
- 1 tasak vaníliás cukor
Töltelék:
- 1/2 kg túró
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
A lisztet és az élesztőt egy nagyobb tálba szitáljuk, a liszt közepére krátert készítünk A tejet beleöntjük egy üstbe, és hozzáadjuk a margarint, a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, a vanillincukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a margarin teljesen felolvad, melegítés közben ujjainkkal morzsolgatjuk a margarint, ezzel is segítve a mielőbbi felolvadást, hogy ne melegedjen túl az elegyünk. A masszát langyos állapotban öntjük a kráterbe a kovászhoz, majd megkezdjük a tészta összegyúrását. A tészta akkor jó, ha csomótlan, egynemű, és elválik az edény falától, nem ragad. Ekkor alálisztezve kigömbölyítjük, felületét meglisztezzük, és meleg helyen kelesztjük legalább 30 percig. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk. Az átgyúrás után újra pihentetjük a tésztát.
Kelesztés után kerek formákat szaggatunk ki, melyeket megtöltünk túróval, majd félbehajtunk és egymás mellé illesztünk kör alakban. 5 db-ból lesz egy virág.
A kialakított süteményeket sütőlemezen vagy tepsin sütés előtt pihentetjük. A megkelt süteményeket újra megkenjük, majd a sütő középső részébe tolva 180-200 °C-on megsütjük.
Liptay Lászlóné receptje.