Barna tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg szalalkáli
- 3 evőkaná kakaópor
- 1 tojás
- ½-1 dl tej
Piskóta:
- 4 tojás
- 4 púpos evőkanál liszt
- 4 púpos evőkanál porcukor
- ½ sütőpor
Krém:
- 6 dl tej
- 4 púpos evőkanál liszt
- 1 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható legyen. Ketté osztjuk és sütőpapíron vékonyra kisodorjuk körülbelül 27 x 35 cm-re. Tepsi hátán, egyenként 8 perc alatt kisütjük a lapokat. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A maradék cukorral a tojássárgákat jó habosra keverjük. Beleforgatjuk az átszitált, sütőporral elkevert lisztet, majd a fehérjehabot. Abban a tepsiben sütjük, amin a barna lapokat sütöttük. A tepsit zsírozzuk, lisztezzük, vagy kibéleljük sütőpapírral. Sütési idő kb. 25 perc. Tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez a lisztet és a cukrot a tojással és a tejjel kikeverjük és sűrűre főzzük. A végén hozzáadjuk a vaníliás cukrot is. Ha langyosra hűlt, az előzőleg kihabosított vajjal simára keverjük.
Összeállítás: Alulra egy barna lap kerül, amit ecset segítségével rummal megkenünk. Erre jön a krém fele, majd a piskóta, amit szintén megkenünk rummal. Rá a krém másik fele és lezárjuk a barna lappal. Tetejét porcukorral megszórjuk, de tehetünk rá csokimázat is. Azonnal szeletelhető, de jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben.
Pethes Judit receptje.