- 1 kg cseresznye
- 50-50 dkg meggy és egres
- 25-25 dkg eper, málna és ribizli
- 1 kg kristálycukor
- 2 dl víz
- kevés tartósítószer
A gyümölcsöket – a málna kivételével – megmossuk. A cseresznyét, meggyet kimagozzuk, az egrest, epret, málnát lecsumázzuk, a ribizlit leszemezzük. A cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. Hozzákeverjük a gyümölcsöket. Ha a gyümölcsök aránya más (pl. több a savanyú meggy vagy egres) akkor több cukrot tegyünk bele. Amikor a dzsem kezd sűrűsödni, forrón öntsük üvegekbe, a tetejére tegyünk egy csipet tartósítószert – esetleg rumban vagy alkoholban feloldva – kössük le, és egy éjszakára tegyük száraz gőzbe.
Hasonlóan készíthetünk dzsemet hámozott őszi- és sárgabarackból, körtéből és sárgadinnyéből.