Tészta:
- másfél bögre langyos víz
- 3 dkg élesztő
- 1/2 bögre méz vagy 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1/2 bögre olaj
- 1 csapott evőkanál só
- 6 bögre liszt
A bögre mérete annyi, amelyik bögrét kijelöljük, én 3 dl-es bögrével dolgoztam.
Töltelék:
- 2 csomag vaníliás pudingpor (lehet más ízesítésű is)
- 6 dl tej
- cukor ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
Ez egy nagy mennyiségű tészta kb. 1 kg lisztből készül. Én megfeleztem, és feléből a csiga, a másik feléből a két őzgerincformában sült kakaós kalács készült.
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk és a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk. Kétszeresére kelesztjük. Ezalatt a pudingport a cukrokkal és a tejjel felfőzzük, majd langyosra kihűtjük. A megkelt tésztát elfelezzük. Az egyik felét 30 × 30 cm-es négyzetre nyújtjuk, a kihűlt pudinggal megkenjük és feltekerjük. A feltekert tésztát először középen kettévágjuk (mert csak a fele fér a tepsibe egyszerre), majd felszeleteljük. Kivajazott tepsibe tesszük, tojással lekenjük. Nem kelesztjük újra. Begyújtjuk a sütőt és máris beletesszük. Ahogy a sütő melegszik, a tészta kel. 12 db izmos csiga lett belőle. A tészta másik felével is így járunk el. Ha több óriás csigát szeretnénk készíteni, akkor a töltelék mennyiségét növeljük.
A kakaós kalácshoz a megmaradt másik fele tésztát kinyújtottam mint a csigáét, olajjal lekentem és cukros, vaníliás cukros kakaóval bőven megszórtam. Feltekertem. 2 őzgerincformát kivajaztam, a tésztát kettévágtam, majd a formákba tettem és melegen addig kelesztettem, míg a formát kitöltötte. Felvert tojással lekentem és sütöttem.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!