Tészta:
- 80 dkg liszt
- 15 dkg margarin vagy zsír
- 5 dl tej
- 2 egész tojás + 1 a lekenéshez
- 4 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 kiskanál só
Töltelék:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 6 evőkanál cukor
- ízlés szerint mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 5 dkg vaj
Díszítés:
- ét tortabevonó csokoládé
- étolaj
A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez felteszünk 6 dl tejet a tűzre, a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral, a keményítővel és 1 dl tejjel simára keverjük, majd a forrásban lévő tejhez adjuk és felfőzzük. Belekeverjük a vajat és a mazsolát, végül kihűtjük.
Kettévettem a tésztát, mert úgy könnyebben nyújtottam ki kb. 5-6 mm vastag téglalappá. Ízlés szerint akkora négyzetekre vágjuk, amilyen batyukat szeretnénk, én kb. 8 × 8 cm-re kockáztam fel.
A töltelékből a négyzetek közepére halmozunk 1-4 kanálnyit, majd a csücsköket összecsippentjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással lekenjük, 20 percet pihentetjük és 180°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Mikor már langyosra hűltek, csokival lecsurgatjuk.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!