Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dl tej (2,8%)
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 5 dkg margarin/vaj
- 3 db tojássárgája
- + 1 db tojás a kenéshez
- csipetnyi só
Töltelék:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 10 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg margarin/vaj
Először a vaníliás cukrot keverjük bele a tejbe, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, a tetejét szórjuk meg kevés liszttel, majd letakarva hagyjuk felfutni az élesztőt. Közben a lisztet szitáljuk át, keverjük össze a porcukorral, sóval. Tegyük bele a margarint, a tojások sárgáját, majd a felfutott élesztőt. Dagasszuk addig, amíg szép sima lesz a felülete, elválik a tál falától, és hólyagosodik. Ezután tegyük egy (kelesztő) tálba, takarjuk le, kb. 30-40 perc alatt a duplájára megkel. Amíg kel a tészta, a pudingot készítsük el a tasakon leírtak szerint, majd időnként megkeverve, hogy ne legyen darabos, hűtsük ki, és keverjük bele a margarint. Miután a tészta megkelt, kisebb darabokat vágjunk a tésztából (attól függően, mekkora briósokat szeretnénk), nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük meg egy-egy kis- vagy evőkanálnyi pudinggal. A rövidebb oldalának széleit kicsit hajtsuk fel (hogy a puding ne folyjon ki), majd a hosszabbik felétől kezdve tekerjük fel, ahogyan a bejglit szoktuk, majd csigavonalban tekerjük fel, és rakosgassuk őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. (A tésztát attól függően nyújtsuk ki, hogy vékonyabb vagy vastagabb, teltebb briósokat szeretnénk.) Kenjük meg mindegyiket a tojással, majd további 20 percig kelesszük, közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Miután letelt a 20 perc, tegyük a sütőbe, és süssük kb. 20 percig, amíg szép aranybarna lesz a tetejük.
Tóth Éva receptje.
Látogassátok meg a Sütivár oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!