A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2, 5 dkg élesztő
- 1/2 evőkanál cukor
- 1/2 evőkanál só
- 1 tojássárgája
- 1 dl étolaj
- 1/4 l tej
- 12, 5 dkg vaj
A tetejére:
- 1 egész tojás
A szóráshoz:
- szezámmag
- köménymag
- reszelt sajt, ízlés szerint
A meglangyosított tejet egy kelesztő tálba öntjük, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Pár perc múlva hozzáadjuk a tojás sárgáját, a lisztet, a sót, elkeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk az étolajat is, amivel összeállítjuk a tésztát. Letakarva jó 30 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk a tésztát és 4 cipót formázunk belőle. Minden cipót egyenként kerekre nyújtunk, átlósan felvágjuk úgy, hogy 8 kiflit tudjunk formázni belőlük.
Egy nagy tepsit vastagon kikenünk 12,5 dkg vajjal, erre helyezzük a kifliket, megkenjük felvert tojással, meghintjük sóval, megszórjuk köménymaggal vagy szezámmaggal, vagy sajttal ízlés szerint.
20-30 perc pihentetés után 200 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük.
A kiflink igen finom, ropogós lesz vajtól, amivel a tepsit kikenjük, mert sütés közben felszívja.
30-35 perc alatt sült ki.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!