Én összesen másfél kg lisztből szoktam készíteni, így ennyihez írom a receptet, de arányaiban tudjátok csökkenteni, aki akarja.
- 1,2 kg finomliszt
- 30 dkg rétesliszt
- 1 púpos evőkanál só
- 6 tojássárgája
- 1 nagy pohár (450 g) tejföl + 330 g (ha szükséges)
- 3 × 250 g vaj (margarin)
- 1 kocka élesztő (50 g)
- 1,5 dl tej az élesztő felfuttatásához
- 1,5 evőkanál cukor
A liszteket összekevered a sóval, a vajat (margarint) jól eldörzsölöd a liszttel. A tojássárgáját először csak a nagy tejföllel és a felfuttatott élesztővel (ahogy felfutott az élesztő, kanállal leszeded a tejről, majd a tejben elkavarod a cukrot és hozzáöntöd a többi anyaghoz.) Jól eldolgozod, ha szükséges, a másik tejfölt is hozzádolgozod. Ne legyen kemény, de lágy se. Elnyújtod, összehajtod alul, felül, egyik oldal másik oldalt. Ezt 3 x ismételd meg. A hajtást mindig ugyanúgy hajtogasd, ahogy az elsőt csináltad, majd elnyújtod és kiszaggatod. Én még egy 10 percet szoktam hagyni kelni a tepsiben is, ezután tojással lekened és mehet a sütőbe 180°C-on. Szép pirosra sütöd.
Badics Károlyné receptje.