- 60 dkg finomliszt
- 45 dkg tehéntúró
- 4 dkg friss élesztő
- 75 ml tej
- 1 pici cukor
- 2 dl tejföl
- 1 csapott ek só
- 25 dkg margarin
A lekenéshez:
- 10 dkg olvasztott margarin
- 3 púpozott evőkanál liszt
A tetejére:
- 1 felvert tojás
Az élesztőt elmorzsoljuk, langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk.Lisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk.
Az olvasztott margarint a liszttel elkeverjük, a tésztánkat lekenjük vele.Henger alakúra feltekerjük.20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk. 4 részbe hajtjuk, pihentetjük 20 percet.Ezután 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük, berácsozzuk, tetszés szerinti nagyságú szaggatóval kiszúrjuk.Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre sorakoztatjuk.20 percet állni hagyjuk, közben 220 °C-ra melegítjük a sütőt. A pogácsát betesszük sülni, sütés félidejénél alufóliával befedjük ,hogy meg ne égjen a teteje.30 percig sütötjük,a végén a fóliát leveszzük, hogy a teteje szép színt kapjon.A tésztában nincs tojás!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!