Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál porcukor
- 1 dl étolaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojás
Töltelék:
- 45 dkg túró
- 10 dkg margarin
- mazsola
- kristálycukor
- 1 egész tojás +1 sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
Teteje:
- 1 tojás
Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsoljuk egy evőkanál lisztet szórjunk a tetejére és felfuttatjuk.
Liszthez hozzáadjuk a sót,tojást olajat majd a felfuttatott élesztőt és jól gyúrjuk át. A nyújtódeszkán simára dagasztjuk, visszatesszük a tálba letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. A túróhoz adjuk a tojásokat, a cukrot, a mazsolát ízlés szerint, a vanília cukrot. A margarint picit megmelegítjük, de ne úgy, hogy folyjon. A túrót a margarinnal jól összekeverjük. A megkelt tésztából egy hengert sodrunk, és 12 részre osztjuk. Egyesével kinyújtjuk körülbelül 10 x20 cm-es téglalapra. Alulról feléig pizzavágóval vagy késsel bevagdossuk körülbelül 6 csíkra. Az egészben maradt tésztára helyezzük a túrótölteléket, feltekerjük, és kerek formára formázzuk. Picit kikenjük a muffin formát margarinnal és belehelyezzük a tésztát. Elkészült minden tészta letakarjuk egy ruhával és körülbelül 15 percet kelesztjük a formában. Utána lekenjük tojással. Előmelegített sütőben 180 °C-onkészre sütjük. Formából kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Kiss Imréné receptje.