Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál fahéj
- 1 csomag sütőpor
- annyi tejföl, hogy jól nyújtható legyen
Töltéshez:
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 1 citrom héja reszelve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 6 alma reszelve, kevés cukorral és fahéjjal elkeverve
A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát. Kétfelé osztjuk, kb. 2/3 és 1/3 részre. A nagyobb részét kinyújtjuk és kivajazott tepsibe (a normál méretű tepsitől kicsit szélesebb) tesszük, megszórjuk kis zsemlemorzsával. A túrót elkeverjük felvert tojással, cukorral, vaníliás cukorral, citrom héjával és a kinyújtott tésztára kenjük, villával kicsit lenyomkodjuk. A cukrozott, fahéjas alma levét egy kicsit kinyomkodjuk és a túró tetejére szépen elosztjuk. Villával eligazítjuk, hogy sima legyen. A megmaradt tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval csíkokra vágjuk, rács alakban az alma tetejére tesszük. A tésztarácsot megkenjük cukrozott tejjel. Kb. 45-50 percig süssük, hogy az alja is jól átsüljön, ne ázzon el.
Nagyon finom sütemény.
Petrás Zsuzsa receptje.