Tészta:
- 1 kg finomliszt
- 2 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- 50 dkg vaj, vagy margarin
- 1 dl tej és cukor az élesztő felfuttatásához
- 6 dkg élesztő
- 1 kávéskanál (ízlés szerint)
- 1 tojás a kenéshez
Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi hozzávalót, s meggyúrjuk tésztának. Mikor megkelt, lisztezett deszkára kiöntjük, s elsodorjuk 1,5 cm magasságúra. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vajazott nagy tepsibe rakjuk, és hagyjuk még kb. 20 percig kelni. A tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200°C-ra előmelegített sütőben megsütjük (az én sütőmben 13-15 perc). 100-110 darab jön ki ebből az adagból. Még a pogácsák hűlnek, elkészítem a tölteléket.
Töltelék:
- 2 evőkanál finomliszt
- 2,5 dl tej
- pici só
- 2,5 dl majonéz, vagy tartármártás
- 25 dkg reszelt füstölt sajt
- pici őrölt bors és só
- vagdalt snidling
- zúzott fokhagyma
A lisztet megfőzzük a tejben, pici sóval, mint a pudingot szoktuk. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a majonézt, a füstölt sajtot, borsozzuk és sózzuk (vigyázz, mert a sajt is sós!). Összekeverjük a masszát, és kétfelé osztjuk. Az egyik felébe snidlinget, a másik felébe fokhagymát keverünk, így kétféle ízű pogácsát készíthetünk.
Most pedig nekiülünk, egy deszkán minden pogácsát keresztben kettévágunk, és megtöltjük a töltelékkel. Kb. 1 mokkáskanálnyi töltelék kerül egy-egy pogiba. (Nem muszáj hozzá leülni, de nekem már annyi sütés után jobban ment ülve a töltés… ;)) Jó étvágyat az isteni finom pogácsákhoz!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.