Maradt tegnap ebédről egy kis burgonyapüré, amit sajnáltam volna kidobni, így születtek ezek a pehelykönnyű töltött kiflicskék. Lencsefőzelék mellé kínáltam, de másnap reggelire is mentettem ki pár darabot. 🙂
A tésztához:
- 15 dkg burgonyapüré
- 10 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- tejföl
A töltelékhez:
- 4 db virsli
- 10 dkg reszelt sajt
A tetejére:
- víz
- mák
- szezámmag
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Burgonyapürét a vajjal meglangyosítjuk és a lisztes keverékbe dolgozzuk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és a masszához adagolva alaposan kidolgozzuk. Ha túl lágy lenne a tésztánk, kevés lisztet, ha túl kemény, tejfölt adagolunk hozzá. Az edény faláról leváló laza tésztát kell kapjunk. Letakarva, meleg helyen kelesztjük… kb. 30 perc.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy tepsit szilikonos sütőpapírral bélelünk. A tésztánkat 2 cipóra osztjuk és egyenként 2-3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk. Éles késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. Minden cikk szélesebb felébe negyed virslit és sajtot teszünk, majd a csücske felé haladva feltekerjük. Vizes ecsettel átkenjük a kifliket, és ujjunkat picit bevizezve mákszembe és szezámmagba mártva visszük fel a díszítést. Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Feltétként, de akár önmagában is kínálhatjuk. Másnap a fiúk reggelire ezt vitték, finom puha maradt! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.