A tésztához:
- 3 doboz 140 g-os kefir
- 2 tojás
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál só
A kenéshez:
- 25 dkg liszt
- 2,5 dl olaj
A rudak lekenéséhez:
- olaj
A túrós töltelékhez:
- 1/2 kg túró
- 1/2 kg főzőtök gyalulva, levétől kifacsarva
- ízlés szerint cukor
- 3 dl tejföl
A mákos töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 1/2 kg gyalult tök
- 3 dl tejföl
- ízlés szerint cukor
A tészta hozzávalóiból a kefireket és a tojásokat összedolgozzuk kevés sóval, és annyi lisztet adunk hozzá (kb. 60 dkg), hogy rétestészta állagú legyen. Cipót formálunk belőle és téglalap alakúra kinyújtjuk. Olajból, lisztből zsemleszínű rántást készítünk (nem folyósat), kihűtjük és a kinyújtott tésztára kenjük (ettől lesz majd leveles a rétesünk). Felcsavarjuk, mint a bejglit és 6 részre osztjuk. Mindegyiket egyenként kinyújtjuk, olajjal lekenjük és a kívánt töltelékkel megtöltjük. Feltekerjük, tepsibe helyezzük, mindegyik rudat olajjal lekenjük és sütjük. Amikor szép piros, akkor kész.
Kivesszük a sütőből, kicsit megszórjuk porcukorral, konyharuhával letakarjuk, kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető és porcukorral hinthető.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!