Ez egy aránylag nagy, 2 literes fagyigéphez való adag, de természetesen nyugodtan lehet felezni a mennyiségeket, illetve gép nélkül is elkészíthető a masszát zárható dobozba töltve, mélyhűtőbe téve, majd negyedóránként, a kívánt állag eléréséig rendszeresen átkeverve. Próbáljátok ki, nagyon finom, krémes, valódi profi fagyi lesz a végeredmény. A receptet a fagyigépemhez mellékelt brosúrából készítettem el.
- 600 g friss, érett, megtisztított, felszeletelt eper
- 1 nagy citrom leve
- 330 g kristálycukor
- 330 ml tej
- 600 ml tejszín
- 1,5 teáskanál vanília kivonat
Egy kisebb tálban keverjük össze a szeletelt epret a citromlével és 110 g cukorral. Forgassuk össze óvatosan, majd hagyjuk pihenni 2 órahosszáig, hogy levet engedjen. Ezután szűrjük le és a levét tegyük félre, mert majd kelleni fog. A lecsöpögtetett eper felét pürésítsük össze, a másik felét majd a végén fogjuk egészben hozzáadni a kész fagyihoz.
Egy tálban a tejet a megmaradt 220 g cukorral kézi mixerrel keverjük egészen addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezután már ne használjuk a mixert, mert a tejszínt nem kell felverni, úgyhogy csak fakanállal keverjük hozzá az eperpürét, a félretett eperlevet, a tejszínt és a vaníliát. Fedjük le és hűtsük ki, ha van rá időnk, de nem muszáj, mehet azonnal a gépbe. Az elkészítés során járjunk el a fagyigép utasításai szerint. Nekem 25 percig tartott elkészíteni úgy, hogy 20 perc után hozzáadtam a félretett eperszeleteket, majd még 5 percig együtt kevertettem.
Ilyen módon egy aránylag lágy fagyi lesz a végeredmény, de töltsük légmentesen záródó dobozba és tegyük 2 órahosszára mélyhűtőbe. A fagyi színe elég halovány természetes rózsaszín, aki viszont színesebbet szeretne, pár csepp piros ételszínezővel élénkíthet rajta. Én megmaradtam az eredeti természetes színnél.
Nagyon finom, jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.