- 1/2 kg liszt
- 1/2 kocka élesztő
- ½ dl olaj
- 1 kiskanál só
- 2 evőkanál porcukor
- 3-4 dl langyos tej
- pici só
- 250 g tejföl
Tupperváros gyorskelesztő tálba dagasztom a tésztát. Élesztőt felfuttatom 1 dl langyos cukros tejben, majd a lisztre öntöm. Só, 2 evőkanál porcukor, langyos tej, és ½ dl olajjal dagasztok félkemény tésztát. A kelesztő tálat jól lezárom, majd kiengedem a levegőt és a meleg vizes tálba rakom. Amikor pukkan a teteje a tálnak kinyitom s visszadagasztom, ezt a műveletet háromszor megismétlem, majd kiöntöm a tésztát lisztezett deszkára. Átgyúrom, hagyom kelni kb. 15 percig, majd elsodrom ujjnyi vastagra a tésztát. Mikor meg kelt elsodrom gáztesi nagyságra és bele teszel a kiolajozott tepsibe.
A tészta tetejére szét kenem a tejfölt és megszórom egy pici olajjal, szórok rá egy kis sót és a tetejét bekockázom késsel hogy ne hólyagosodjon. Hagyom a tepsiben kelni 20-30 percig és mehet az előmelegített sütőbe, 200 °C-on. Amikor kezd szépen pirulni, leveszem 180 °C-ra, és 32-30 percig sütöm. Amikor kiveszem a sütőből újra vékonyan átkenem olajjal, de csak a tejfölös lepény sült széleit.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.