A tésztához:
- 1 tojás
- 3 dl tej
- csipet só
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 2 evőkanál olvasztott margarin
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
Továbbá:
- 1 csomag puncsízű pudingpor (én ezt éppen mandula aromával készítettem, így zöld lett rózsaszín helyett)
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2-2 evőkanál tej
- 2-2 evőkanál cukor
- 1 tojássárgája a kenéshez
- vaj/margarin a forma kikenéséhez
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük. A pudingport egy evőkanál cukorral és 2-3 evőkanál tejjel elkeverjük. A kakaóporhoz szintén adunk cukrot és tejet, majd eldolgozzuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt meghagyjuk eredeti állapotában, a másik részbe beledolgozzuk a rózsaszínű, pudingporos tejet, a harmadikba a kakaósat. Letakarva fél órán át kelesztjük.
Ezután a különböző színű tésztákból 30-40 cm hosszú rudakat sodrunk. Összefonjuk, és az így kapott fonatot a kikent koszorúformába fektetjük. A két végét összenyomjuk, az egészet letakarjuk. További fél órán át kelesztjük, amíg a formát teljesen ki nem tölti. Megkenjük a tetejét tojássárgájával és 160°C-on szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat! 🙂
Kelemen Józsefné Marcsi receptje.