A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 1,5 dl kefir
- 3 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
- kevés cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
A töltelékhez:
- 2 dl tejföl
- 25 dkg sonka, felvágott, főtt vagy sült hús apróra darálva
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 fej lilahagyma megaprítva
- pici só, bors
- csípős Piros Arany, de teljesen mindegy hogy mit raksz bele
A kenéshez:
- étolaj
- 1 tojás
A megszóráshoz:
- ízlés szerint szezámmag vagy tökmag
A tésztát bedagasztjuk, duplájára kelesztjük, négyfelé osztjuk és 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, kör alakúra. 4 lapunk lesz, tehát 2 darab kalácsunk lesz. A töltelékhez valókat összekeverjük, egy lapot megkenünk olajjal és erre kenjük a töltelék felét, a másik lappal befedjük. Egy poharat teszünk a közepére és pizzavágóval felszeleteljük, majd egyet csavarunk a szeleteken. Lekenjük tojással, szórunk rá tökmagot vagy szezámmagot, és 150°C-on légkeveréssel 15 perc alatt készre sütjük. Egyéb sütéssel 180°C-on sütjük.
Ez egy nagyon sikeres finomság!
Ménesi Magdi receptje.