- 60 dkg liszt
- 1 csomag friss élesztő ( 42 g )
- 1 kiskanál só
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 50 ml étolaj
- kb 2 , 5 dl langyos tej
A tejet egy nagyobb tálba öntjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzászitálunk 15 dkg lisztet. Az egészet összekeverjük és folpackkal letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.Azután hozzáadjuk a maradék lisztet, a sót, a porcukrot , a tojásokat és az olajat, majd az egészet alaposan lágy tésztává dagasztjuk, szükség esetén adjunk még hozzá tejet. Letakarva kb 1 – 1 , 5 órán órán át kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és kb 1 , 5 cm vastagra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval – vagy egy pohárral ( 7 – 8 cm ) kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további 30 – 40 percig kelesztjük, majd közepesen forró, bő olajban – vagy zsírban kisütjük a fánkok mindkét oldalát. Baloghné Kele Judit receptje. Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!