Egy újabb adag fánk, gyakorlat teszi a mestert! 😉 25-30 darab készül ebből a mennyiségből.
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
- 1 csipet só
- 50 dkg finomliszt
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk – lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük. Amikor megkelt a tészta enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk és szaggatjuk), majd egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még 30 percig. Középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat – ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Először fedővel letakarva sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Pár percig hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint lekvárral, mogyoró- vagy csokikrémmel fogyasztjuk.
Szőke Beáta receptje.