Bakers Royal oldalán bukkantam rá erre az amerikaiaknál tradicionálisan készülő receptre. A hozzávalók szinte mindenhol azonosak, csak arányukban van minimális változás. Hajlamos vagyok a túlzásokra ha sütiről van szó, de ez valami fergetegesen finom!!! Egyszerű elkészíteni, még kezdő szinten is óriási a sikerélmény! 🙂
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 3 tojás (szobahőmérsékletű)
- 15 dkg barna cukor
- 25 dkg sütőtökpüré (sült tök puha húsa turmixolva)
- 0,5 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 teáskanál őrölt fahéj
- 0,5 teáskanál szegfűszeg
- 0,5 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- csipet só
- 10 dkg durvára darált dió
Krém:
- 25 dkg mascarpone (egy 450 g-os, 20 %-os tejfölt sűrű szövésű ruhába téve kicsepegtettem, ez pont 25 dkg-ot adott ki)
- 12 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Egy másik keverőtálban a tojásokat a barna cukorral habosra mixeljük, majd a sütőtökpürével is alaposan átkeverjük. Kis adagonként hozzáadjuk a lisztes keveréket. (Piskótatésztához hasonló állagot kapunk.) Tepsibe simítjuk és bőségesen megszórjuk a durvára darált dióval. Forró sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva rugalmas a tésztánk.
Konyharuhára porcukrot szitálunk, és diós felével ráborítjuk a kisült tésztát. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat! Eltávolítjuk a sütőpapírt, és a konyharuha segítségével feltekerjük úgy, hogy a rövidebb oldalról indítjuk a csigaalakot. Igaz így rövidebb, kevesebb szeletet ad ki, de így is kiadós lesz! Rácsra téve hűtjük.
Elkészítjük a sajtkrémet. A vajat z átszitál porcukorral és vanília kivonattal habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a krémsajttal. Hűtőbe tesszük felhasználásig. A kihűlt tésztát megtöltjük a sajtkrémmel, és tovább hűtjük, legalább 2-3 órát. Nekünk nem sikerült ezt az ajánlott időt kivárni, sőt az is nehézséget okozott, hogy abbahagyjuk… 😉
Másnap igazán finom! Tökéletesen összeérnek az ízek! Kb. 12 vastagabb szeletet adott ki ez az adag. Porcukorral hinthetjük, vagy akár tejszínhabot is adhatunk mellé. Jó étvágyat kívánok!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.