Tésztához:
- 2 tojássárgája
- 7 dkg vaj/margarin
- 15 dkg rétesliszt (a töltelék lágysága miatt)
- 2,5 dkg élesztő
- 30 ml tej (2 evőkanál)
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 50 dkg sütőtök húsa (párolt/sült)
- 10 dkg porcukor (sütőtök édessége alapján)
- 1,5 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojásfehérje
- pici só
Tésztára:
- darált dió vagy zsemlemorzsa
Hab a tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
A tepsi mérete 20 × 25 cm. Előző nap megsüthetjük a tököt. Megmossuk, négyfelé vágjuk, a magját kikaparjuk. Alufóliával bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk alufóliával, és 180°C-os sütőben puhulásig, kb. 35-45 percig sütjük (villapróba). – A húsát kikaparjuk egy tálba, ha meghűlt letakarjuk és felhasználásig hűvös helyre tesszük.
1. – A süteményhez először a sütőtökkrémet készítjük el: Villával összetörjük, beletesszük a porcukrot, a mézeskalács fűszert, a vaníliás pudingport, citromhéjat. Összekeverjük simára. – A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük, beleforgatjuk a tökös masszába. A tészta elkészítéséig pihentetjük.
2. – A tésztához a vajat/margarint a tojással, vaníliás cukorral kikavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a langyos tejben megfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk. Kissé lágy tésztát kapunk. Lisztezett munkalapon a tepsi méretére nyújtjuk, majd sodrófa segítségével a tepsibe – aminek az oldalait körbe kibélelünk sütőpapírral – tesszük. A tésztát megszórjuk darált dióval/zsemlemorzsával, ráöntjük a sütőtökös krémet. Elegyengetjük, majd letakarva pihentetjük 40 percet. Előmelegített forró sütőbe tesszük, 10 perc után visszavesszük 170-180°C-ra, és még 20 percig sütjük.
3. – A tetejére közben a tojásfehérjét félig felverjük, majd adagolva hozzá a cukrot kemény habbá verjük. A sütőből kivesszük a tepsit – visszavesszük a sütőt 130°C-ra –, és a kemény habot egyenletesen rákenjük a krémre. Visszatesszük a sütőbe, és csak szárítjuk kb. 10 percig (kitámaszthatjuk a sütő ajtaját, vagy 2-3 percenként kinyitjuk, hogy a gőz távozzon). Kihűlés után, hideg vízbe mártott (szárazra törölt) éles késsel tetszés szerint szeletekre vágjuk.
Lehet a tetejére a tojáshab helyett tejszínhab réteget is tenni, vagy ízlés szerint mázzal bevonni. – Valamint a tojásfehérjehabot ízesíthetjük is (pl. citromkrém/lemon curd, csoki stb.). (Saját recept)
Ferencz Terézia receptje.