- 35 dkg liszt
- 15 dkg rozsliszt
- 20 dkg sült tökpüré
- 2, 5 dkg friss élesztő
- 8 dkg porcukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 tojás sárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
- kb. 2 , 5 dl langyos tej
Töltelék:
- 10 dkg puha vaj
- 3 teáskanál fahéj
- 6 evőkanál barna cukor + a tetejére
Az élesztőt, 1 dl langyos, cukros ( 1 tk porcukor ) tejben felfuttatjuk. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, hozzáadjuk a tökpürét, az olvasztott vajat, a tojássárgáját, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a robotgéppel elkezdjük dagasztani. A tejet adagolva öntjük a tésztához – amennyit felvesz a liszt – nehogy túl lágy tésztát kapjunk, mert a tökpüré is nedves.
Ha a tésztát kidagasztottuk, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk majd kétfelé osztjuk. A tésztagombócból kb 30 x 40 cm – es nagyságú lapot nyújtunk, megkenjük a vaj és a fahéj keverékének a felével, megszórjuk 3 ek cukorral, feltekerjük és kb 2 , 5 cm – es szeletekre vagdossuk. Így járunk el a másik adag tésztával is.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 35 – 40 percig kelesztjük. Sütés előtt még megszórjuk a tetejüket barna cukorral és 180 °C – os sütőben pirosra sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!