- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 3 dl tej
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- csipet só
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj/margarin olvasztva
- olaj a kenéshez
Az élesztőt a cukorral együtt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. Kézzel vagy robotgéppel dagasszunk belőle lágy, fényes tésztát, majd konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 1, 5-2 órát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1, 5 cm vastagra a tésztát, fánkszaggatóval formázzunk belőle fánkokat(a kislányomnak pillangós kiszúróval is készítettem), majd helyezzük olajjal megkent sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Kelesszük újra a fánkokat 20-30 percig, közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Kenjük meg a fánkok tetejét is olajjal, majd kb. 15 perc alatt süssük készre őket az előmelegített sütőben. Hűlés után Én házi baracklekvárral töltöttem meg a fánkokat.
Németh-Szőke Henrietta receptje.
Látogassátok meg Heni a konyhában oldalt , ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!