- bármilyen fajta alma tetszés szerinti mennyiségben
- kilogrammonként 1 citrom
- 1,5 g nátrium-benzoát
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, gondosan kicsumázzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom kicsavart levével és jól összekeverjük. Csak a frissen kipréselt citromlé alkalmas erre a célra, a citromlé nem jó! Rászórjuk a tartósítószert, azzal is összekeverjük, és azonnal kisebb üvegekbe rakjuk színültig. Légmentesen lekötjük, és végleges helyére állítjuk. Nem kell kigőzölni.
Még a hűtőszekrényben sem áll el felbontás után, ezért akkora üvegekbe tanácsos tölteni, amennyi egyszerre elfogy. Tölthetünk vele rétest vagy pitét, készíthetünk belőle almatortát. Felhasználáskor tetszés szerint édesítjük. A levét is felhasználhatjuk kevés zsemlemorzsa vagy édes süteménymorzsa hozzáadásával, vagy leszűrve, üdítőitalnak, turmixnak, de készíthetünk belőle almakrémlevest vagy almamártást főtt hús mellé. A kiskerttulajdonosok így tartósíthatják legjobban a nem túl jó minőségű almát.
Kép forrása: Receptnapló