Tészta:
- 8 tojás
- 8 púpozott evőkanál kristálycukor
- 8 púpozott evőkanál liszt
- 10 dkg darált mák
A tojásokat szétválasztjuk. A 8 tojásfehérjét felverjük kemény habbá. Belekeverjük a 8 nagy kanál kristálycukrot, és továbbverjük vele. Majd belekeverjük a 8 tojássárgáját, ezzel is tovább verjük. Legvégül beletesszük kanalanként a 8 nagy kanál lisztet, a darált mákot, és eldolgozzuk. Kimargarinozott-lisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe (28 × 42 cm) öntjük és 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük.
Krém:
- 2 csomag vaníliás pudingpor + tej és cukor
- 3 dl habtejszín
A pudingport leírás szerint tejben, ízlés szerinti cukorral megfőzzük. Ha kihűlt, a tejszínhabbal fellazítjuk.
Almatöltelék:
- 1 kg alma
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 citrom
- 5 dkg zsemlemorzsa
A töltelékhez 1 kg almát lereszelünk, 5 dkg vajon 1 kanál cukorral, 1 citrom reszelt héjával és levével megpárolunk, majd 5 dkg morzsát keverünk hozzá. Ha kihűlt, rákenjük a piskótalapra. Erre simítjuk a vaníliakrémet. Tetejére almaszeleteket teszünk.
Díszítés:
- tejszínhab
- 3-4 db alma
- mák
3-4 almát meghámozunk, szép cikkekre vágjuk, kevés vízben megpároljuk, nem kell túl puhára. Egyik felét mákba érintjük, ezzel és tejszínhabbal díszítjük a süteményt.
Czine Zsuzsanna receptje.