A torta aljához:
- 1 egész tojás
- 3 dkg cukor
- 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál olaj
- 5 dkg liszt
- csipet sütőpor
A liszt és a sütőpor kivételével a többi hozzávalót habos masszává keverem, majd hozzáadom a lisztes sütőport. Egy tortaforma lapját sütőpapírral lefedem. A masszát zsákba teszem és a tortakarikát körbekarikázom csigavonalban úgy, hogy a sorok között egy ujjnyi helyet kihagyok, mert ide képviselőtésztát nyomok a habzsákból, és az üres helyeket kitöltöm. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütöm.
A képviselőtésztához:
- 1,5 dl víz
- csipet só, csipet cukor
- 10 dkg margarin
- 15 dkg liszt
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
A vízbe egy csipet sót és egy csipet cukrot teszek, valamint a margarint. Felteszem a tűzre, és amikor elkezd forrni, hozzáöntöm a lisztet és a gázon addig keverem, amíg az oldalától elválik. Ekkor leveszem a tűzről és 2 tojássárgáját, meg 2 egész tojást egyesével hozzáadok a meleg tésztához. A sütőlapra teszek egy sütőpapírt és habzsákból kis halmokat készítek, amiből a képviselők lesznek, végül 180°C-os sütőben megsütöm. Kb. 20 percig nem nyithatod ki a sütőt, mert akkor összeesik a tészta.
A krémhez:
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor – ezeket a szokásos eljárással felfőzöm
- 2 tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
A tojásfehérjét kemény habbá verem és a pudingos krémmel még melegen összekeverem. Ezt a krémet ráteszem a kisült tortalapra, amire a karimát rákapcsolom a krém miatt. Amikor meghűlt, a formát leveszem és az oldalára pirított mandulaforgácsot teszek.A képviselőknek az alját kivágom egy ujjnyira és krémet töltök bele. Ezeket a tésztákat a torta tetejére teszem körben a szélére.
A habhoz:
- 3 dl habtejszín
- 2 dkg porcukor
- 5 dkg mandulaforgács
A tejszínből és a porcukorból habot verek, majd torta közepét kidíszítem vele. Mandulaforgáccsal megszórom, és pörkölt cukorral meglocsolom.
Domján Mária receptje.