Magas, látványos torta a végeredmény!
Piskótatészta:
- 37,5 dkg cukor
- 6 tojás
- 1,5 dl étolaj
- 1,5 dl víz (meleg)
- 37,5 dkg liszt
- 1,5 csomag sütőpor
- 1,5 késhegynyi szódabikarbóna
Krém:
- 30 dkg tejcsokoládé
- 8 dkg porcukor
- 4 dl tejszín
- 2 teáskanál habfixáló
- 25 dkg mascarpone
A tésztához az első 4 anyagot jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól eldolgozzuk, végül a 6 tojáshabbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapíros gáztepsibe öntjük a massza felét, és 10 perc alatt 200°C-on megsütjük. Kb. 9 cm-es csíkokra vagdossuk, és az egyiket még melegen szorosan feltekerjük, majd így hagyjuk kihűlni. A tészta másik felét is ugyanígy megsütjük. Hűlés után 4 csíkba felvágjuk.
Elkészítjük a krémet. Az étcsokoládét egy tálban gőz fölött felolvasztjuk, majd levéve hozzákeverjük a porcukorral és 2 teáskanál habfixálóval habbá vert 4 dl tejszínt. Óvatosan a mascarponéval elkeverjük, majd kihűtjük.
Összeállítjuk a tortánkat. A legkisebb feltekert csíkot megkenjük krémmel, és egy tortás tál közepére állítjuk (kb. 25 cm átmérőjű). Megkenünk egy újabb csíkot, és ezt is körbetekerjük a megkezdett lap köré. Így folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta és a krém. Egy spirált kapunk. Vékonyan mindenhol körben bekenjük a tésztát. Tortadíszítő cukorgyönggyel a tetejét és az oldalát is megszórjuk. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd egy jó éles késsel szeleteljük.
Jó étvágyat hozzá!
Iluska receptje.