Tészta:
- 20 dkg zsír
- 50 dkg liszt
- 1, 5 dl tej
- 2, 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2-3 teáskanál só
- 2 evőkanál tejföl
- 2 tojássárgája
Töltelék:
- 50 dkg túró
- 2 evőkanál tejföl
- 2 tojássárgája
- 2 teáskanál só
- 4+1 tojásfehérje
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- len- és szezámmag
- reszelt sajt /pár dkg, de elhagyható/
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a sót és a 2 tojássárgáját. Alaposan összegyúrjuk, és a tésztát 3 részre osztjuk, letakarjuk és addig pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket. A túrót, a tejfölt, a 2 tojássárgáját és a sót összekeverjük. A 4 tojásfehérjéhez hozzáadunk még 1 tojásfehérjét / a sárgáját félretesszük a teteje lekenéséhez/, és kemény habbá verjük, majd óvatosan összekeverjük a túróval. Kicsit híg a massza, de így a jó. Egy mélyebb tepsi alját zsírozzuk, lisztezzük és az első tésztát kinyújtjuk majd a tepsibe tesszük. A töltelék felét ráöntjük, kinyújtjuk a második tésztát, ráterítjük a masszára, és a maradék tölteléket rásimítjuk. A harmadik tésztával befedjük. A tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával, itt-ott megszurkáljuk villával vagy fogpiszkálóval, megszórjuk a len- és szezámmaggal, esetleg sajttal.180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Sütési idő függ a sütőtől is, tűpróbával ellenőrizzük.Ha kivesszük a sütőből 15 percig letakarva pihentetjük. Tepsi mérete: 25×35 cm /ettől nagyobb ne legyen/.
Gál Hedvig receptje.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!