Tésztához:
- 1 kg liszt (vegyesen, sima és teljes kiőrlésű)
- 1 evőkanál só
- 4 tojássárgája
- 30 dkg zsír
- 3 dl tej
- 50 g élesztő
- 1 csipet cukor (fruktóz)
Szóráshoz:
- só
- bors
- őrölt köménymag
A langyos tejbe beletesszük az élesztőt, a cukrot és felfuttatjuk. A lisztet a sót összekeverjük, majd a zsírral összemorzsoljuk és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a 4 tojássárgáját. Jól nyújtható tésztát gyúrunk és azonnal 18 db gombócot formálunk belőle. A gombócokat egyenként tányérnyi nagyságúra nyújtjuk és 8 részre vágjuk, majd kívülről befelé feltekerjük és mehet a tepsibe, végül megszórjuk a só-bors-köménymag keverékkel. Ebből az adagból 2 db 40 x 35 cm-es tepsivel lesz. A sütőt 175 °C-ra melegítjük és minél barnábbra sütjük annál ropogósabb lesz .Én közepesre sütöttem és egy hét után is olyan volt, mint sütés után.
Vinczéné Kata receptje.