A Scottish Snowball egy valódi tradicionális skót sütemény, amely nagyon népszerű az egész országban. Minden évszakban, minden boltban és üzletben állandóan kapható, ám a neve miatt nekem mégiscsak a tél hozta meg a kedvem, hogy elkészítsem. Fogadjátok szeretettel, vigyázat, dobok egy hógolyót! 😉
- 220 g finomliszt
- bő fél csomag sütőpor
- 1 csapott teáskanál só
- 90 g kristálycukor
- 90 g hideg vaj, felkockázva
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- piros színű lekvár az összeragasztáshoz
- 180 g porcukor és 2-3 evőkanál víz a mázhoz
- 50 g kókuszreszelék a megforgatáshoz
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, vékonyan olajozzunk ki egy sütőlapot vagy tepsit. Szitáljuk át a lisztet a sütőporral és a sóval együtt, majd keverjük hozzá a cukrot. Adjuk hozzá a vajat, kézzel morzsoljuk el amilyen finom morzsássá csak tudjuk. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, és állítsuk össze a tésztát. Adhatunk még hozzá egy kis lisztet, ha túl lágy lenne. Az enyém pont jó volt így.
Felezzük meg a tésztát, majd mindkettőt osszuk 10-10 részre, így összesen 20 tésztagombócot kapunk, amelyek kb. fele akkorák, mint egy golflabda. Sorakoztassuk őket az előkészített sütőlapra, és süssük kb. 20 percig, amíg kezdenek szép világosbarnák lenni. Ha kész, vegyük ki a sütőből és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Piros lekvárral ragasszunk össze kettőt-kettőt, majd tegyük félre, amíg elkészítjük a mázat. Ehhez a porcukrot és a vizet keverjük ki, egy elég sűrű masszát kapunk. Ha túl sűrű lenne, pici vizet nyugodtan lehet még adni hozzá. A lényeg, hogy mint a ragasztó, úgy működjön, amikor megforgatjuk benne a golyókat, nem szabad túl vastag rétegben felvinni. Ha bevontunk egyet, gyorsan forgassuk meg bő kókuszreszelékben, majd tegyük tálra megszikkadni. Mind a tíz hógolyóval ugyanígy járjunk el.
Nagyon örülök, hogy megoszthattam Veletek ezt az eredeti finomságot a szoknyás férfiak földjéről. Aki elkészíti, kóstolni fog egy falat Skóciát! 😉 Jó étvágyat!
Szabókiné Jung Andrea receptje.