Sárgadinnye előkészítés/feljavítás:
- 50-60 dkg sárgadinnye (héj, mag nélkül)
- 8 dl víz
- 8 dkg cukor (4 evőkanál)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 2 db egész fahéj
- 1 dl citromlé
- 2 dl narancsital
Tésztához:
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál rétesliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- pici só
Krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 6 dkg porcukor
- 6 dl víz
- 2 tojásfehérje
- 4 dkg kristálycukor (2 evőkanál)
- apró kockára vágott sárgadinnyekompót (ami kimarad).
Tetejére:
- 5 dl folyadék (a leszűrt kompótlé + víz)
- 24 g színtelen tortazselé (2 csomag)
- félgömb alakú sárgadinnyekompót (amennyi a tortalap befedéséhez szükséges).
Egy 22 cm átmérőjű tortaforma vagy 18 × 24 cm-es tepsi szükséges hozzá. Előző nap elkészíthetjük a kompótot. A kompót hozzávalói egy igazán kemény, ízetlen sárgadinnye (sikerült kiválasztanom) feljavításához vannak megadva. Érettebb esetén a fűszerekből, narancsitalból, citromléből kevesebb szükséges. A sárgadinnye húsából karalábévájóval/kiskanállal gömböket/félgömböket vájunk. Először a vizet jól felforraljuk a fahéjjal, szegfűszeggel (teatojásban), majd kivesszük. Beletesszük a cukrot, ha eloldódott, beletesszük a formázott dinnyét, a citromlevet, a narancsitalt, vaníliás cukrot. Kompót keménységűre megfőzzük és hagyjuk kihűlni. – Hűvös helyen tartjuk. – Leszűrjük, a levet hűtőbe tesszük. A gömbökből annyi félgömböt vágunk, amennyi kb. a torta befedéséhez szükségünk lesz, illetve a tálaláshoz. A többit apró kockákra vágjuk. Két tálkában, lefedve a hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a vaníliás cukrot, lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a pici sóval habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt (vajazott/margarinozott-lisztezett) formába öntjük, és 175-180°C-ra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróba). Kihűtjük, rácsra tesszük, levesszük a sütőpapírt. – A hideg tésztát tányérra tesszük, visszarakjuk köréje a karikát (kibélelhetjük alufóliával).
A krémhez 5 dl vizet a porcukorral felfőzzük, 1 dl vízben a pudingokat kikeverjük, beleöntjük és sűrű pudingot főzünk. Belekeverjük az apró kockára vágott sárgadinnyét. Levesszük a tűzről, és a pici sóval, kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. 2-3 percre visszatesszük a tűzre, közben kevergetjük. – A még forró krémet a hideg tésztára öntjük, szépen elegyengetjük. Teljesen kihűtjük. A kihűlt krémet kirakjuk a hideg sárgadinnye félgömbökkel. Az 5 dl folyadékba (kompótlé + víz) belekeverjük a színtelen tortazselét, felforraljuk. (Tulajdonképpen előírás szerint elkészítjük.) – Rákanalazzuk a gyümölcsös tortára. Lehűtjük.
Tálalás:
Ízlésünk, illetve kívánságok szerint (gyümölcs félgömbökkel, habbal, fagylalttal stb.)
Megjegyzés: A kompót elkészítésénél főzési idő nincs megjelölve, ez gyümölcsfüggő. Más gyümölcsből is elkészíthető. – Nincs sütőpor a tésztában! – Ízében az őszibarackhoz hasonlítható! Ez a finom desszert elkészíthető az év folyamán bármikor, gyümölcskompótokból is, azonnal süthető a tészta, összeállítható a krém, a kompótlé is „kéznél van”. (Saját recept)
Ferencz Terézia receptje.