- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 3 tojássárgája
- 6 dkg cukor
- egy késhegynyi só
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kg sárgabarack
- kockacukrok
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéját, a tejben felfuttatott élesztőt, a lisztet, a sót, és nagyon jól kidolgozzuk.
Egy tepsit kizsírozunk. A tésztát kelesztés nélkül ujjnyi vastagon a tepsibe kenjük, majd letakarva 1-1,5 órát kelesztjük. Közben a barackot megmossuk, leszárítjuk és félbevágva kimagozzuk. A megkelt tésztát felvert tojásfehérjével óvatosan megkenjük. A fél barackokat szép sorban kb. 2 cm távolságban a héjas részével lefelé (én meghámoztam) a tésztára helyezzük és a magok helyére 1-1 mokkacukrot teszünk. Mérsékelt forró sütőben sütjük kb. 30 percig. A megsült tésztát négyzetekre vágjuk úgy, hogy minden négyzet közepén egy-egy fél barack legyen. Porcukorral tálaljuk.
Havasi Zsuzsa receptje.