Tésztához:
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1, 5 kiskanál cukor
- 75 dkg finomliszt
- 2 kiskanál só
- 1 dl olaj
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 20 dkg margarin
- 20 dkg reszelt sajt (füstölt is lehet)
- Só
Lekenéshez:
- tojás
A tejet meglangyosítjuk, és 1-1,5 dl-nyit egy kis tálkába átmerünk belőle. Az élesztőt belemorzsoljuk, és beleszórjuk a cukrot is. Meleg helyen körülbelül 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet a sóval majd a kovásszal, az olajjal, a tojással és a fokozatosan hozzáadott többi tejjel jól bedagasztjuk. Akkor jó, ha sima, közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva meleg helyen körülbelül 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a puha margarint a reszelt sajttal összedolgozzuk, a sajt sósságától függően megsózzuk.
Amikor a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk és megfelezzük. Egyenként 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. A margarinos sajtot rákenjük. Szorosan felcsavarjuk, és addig sodorgatjuk, hogy egyenként körülbelül 50 cm hosszúak legyenek. Ezután cikk-cakk alakban a késsel háromszögekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, de nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük megnövekedni. Felvert tojással lekenjük, meleg helyen 20-25 percen át kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal szép aranybarnára sütjük.
Bné receptje.