Az égetett tésztához:
- 2,5 dl víz
- 10 dkg margarin
- só
- 25 dkg liszt
- 6 tojás
- 1/2 kávéskanál sütőpor
A krémhez:
- 1,5 csomag (15 g) zselatin
- 1 vaníliarúd
- 3 + 1 dl tej
- 50 g + 20 dkg kristálycukor
- 6 tojás
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A díszítéshez:
- 1 kávéskanál citromlé
- 20 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfixáló
1. A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan keverve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától, az alján pedig hártya képződik, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk egy tojást, és kicsit hagyjuk hűlni. Folyamatosan hozzákeverjük a többi tojást és a sütőport. Sütőt előmelegítjük 220°C-ra, sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit.
2. A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, majd fél cm-es távolságra koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára – ezek sülés közben ‘összenőnek’. A maradék masszából nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire és a forró sütőben mindkét formációt aranysárgára sütjük (15 perc), majd a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben 5 percig pihentetjük. A tésztalapot rácsra csúsztatjuk, a fánkocskák oldalába, aljába pedig ollóval belecsippentünk, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz és ugyancsak rácsra rakosgatjuk őket.
3. A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a magokat, majd 3 dl tejjel és 5 dkg cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet, és gőz fölött besűrítjük. Azon melegében felolvasztjuk – elkeverjük benne a zselatint és a tűzről lehúzva, olykor megkeverve kissé hűlni hagyjuk.
4. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a maradék 20 dkg apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük, és beledolgozzuk a krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet és 12 órára behűtjük.
5. A díszítéshez 2 evőkanál vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 12 formás fánkot, és rácsra ültetve hagyjuk megkötni a tetejükön a cukrot.
6. Leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk a papírt, és tálcára csúsztatjuk. A maradék fánkokat apróra tördeljük, és beszórjuk vele a torta oldalát. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét, a szeletek helyére pedig 1-1 dundi habrózsát nyomunk. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!