- meggy
- kristálycukor
- szegfűszeg
- őrölt fahéj
2 kg érett meggyet szűrőben, váltott vízben többször megmosunk, lecsöpögtetjük. Szárát leszedjük, kimagozzuk, és visszatesszük a szűrőbe, hogy a leve lecsurogjon. (Kb. 2-3 óra szükséges hozzá.) A levet lábosban 1,5 kg kristálycukorral, 4 szem összetört szegfűszeggel, 1 kávéskanál őrölt fahéjjal, állandóan kevergetve, 15-20 percig főzzük, majd belerakjuk a gyümölcshúst is. Az újraforrástól számított 20 percig gyenge lángon, folyton kevergetve forraljuk. A tűzről lehúzzuk, langyosra hűtjük, beleöntünk 1 dl rumot, és addig keverjük, amíg a dzsem a rumot fel nem szívja. Betakarva másnapig állni hagyjuk, csak ekkor töltjük az üvegekbe, majd 25 percig nedves gőzben tartjuk. A gőzölőfazékban hagyjuk kihűlni.
Különleges aromájú dzsem; torták, sütemények töltelékébe, parfék, pudingok ízesítésére használhatjuk.