Piskóta:
- 3 tojás
- 75 g liszt
- 60 g cukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
Kivi zselé:
- 10 db kivi
- 200 g cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 20 g zselatin
Fehércsoki krém:
- 200 g fehércsoki
- 250 g mascarpone
- 400 ml habtejszín
- 2 csomag habfixáló
Tetejére:
- 2 dl habtejszín
- 2-3 db kivi
- 1 csomag színtelen tortazselé
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, egyneműsítjük és óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. 175 °C-ra előmelegített sütőben egy 20×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben készre sütjük. Tűpróba! Sütőrácson hagyjuk kihűlni. A zselatint 0,5 dl vízben beáztatjuk, félretesszük. A kivi zseléhez meghámozzuk a kivit, felkockázzuk, a fehér részét kivágva a belsejéből. Egy edényben a cukorral együtt addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. /Sokáig nem szabad forralni, mert a kivi elveszíti a színét./ Hozzáadjuk a citromlevet és levesszük a tűzről. Botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk hűlni. A fehér csokikrémhez a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd ha langyosra visszahűlt, a mascarponéval simára kavarjuk. A tejszínt a habfixálóval habbá verjük és a fehércsokival óvatosan egyneművé kavarjuk. A kihűlt piskótát tálcára tesszük, tortakeretet teszünk köré vagy a tepsibe helyezzük vissza, és a fehér csokikrémet elsimítjuk rajta. Míg elkészítjük a kivi zselét hűtőbe tesszük. A beáztatott zselatint mikróban felmelegítjük. A kiwiből kiveszünk 2-3 evőkanállal és összekeverjük a langyosra visszahűlt zselatinnal, majd hozzáöntjük a többi kivihez. Egyenletesen eloszlatjuk a fehér csokikrémen. Legalább 1 órára visszatesszük a hűtőbe. 2 dl tejszínt felverünk, a megdermedt zselét befedjük vele. A díszítéshez a kiviket karikára szeleteljük, rásorakoztatjuk a tejszínre. A tortazselét előírás szerint elkészítjük és a kivi szeletekre kanalazzuk. Hűtőben dermesztjük.
Gál Hedvig receptje.